Informace o přijímacím řízení do kurzů U3V:
- Dana Brzoňová, děkanát FPBT:
e-mail: brzonova@vscht.cz, tel.: 220443650
Informace o probíhajících kurzech U3V:
- doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D., Ústav sacharidů a cereálií,
e-mail: marcela.slukova@vscht.cz - Eva Šviráková, Ph.D., Ústav konzervace potravin,
e-mail: eva.svirakova@vscht.cz - Roman Bleha, Ph.D., Ústav sacharidů a cereálií,
e-mail: roman.bleha@vscht.cz
Aktuálně
Akademický rok 2024–2025
Informace pro posluchače kurzu U3V: 1. ročník
Kurz U3V pro nově přihlášené posluchače, kteří vstoupí do 1. ročníku I. semestru, bude zahájen ve středu 2. 10. 2024 ve 12.00 v posluchárně B02.
Informace pro posluchače kurzu U3V: 2. ročník
2. ročník Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří vstoupí do 2. ročníku III. semestru, bude zahájen ve středu 2. 10. 2024 ve 14.00 v posluchárně B02.
Rozsah kurzu
4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně
Anotace kurzu
Cílem kurzu Potraviny a výživa je vzdělání zájemců z řad seniorů v oblasti moderních poznatků o zdravé výživě a jejích zásadách, speciální výživě, chemii a technologii výroby potravin. Zájemci získají informace o současném stavu poznání ve vztahu mezi potravinami, jejich základními složkami a zdravím člověka v jednotlivých životních etapách a situacích. Získají základní přehled o trendech ve výživě populace moderní společnosti, pro kterou je charakteristická snížená potřeba fyzické práce a pohybu vůbec s přebytkem příjmu energie v potravě, což jsou faktory vedoucí k závažným civilizačním onemocněním. Dále posluchači kurzu získají základní informace o chemii, biochemii a mikrobiologii potravin a potravinářských procesů, včetně přínosů i zdravotních rizik některých významných složek potravin. Součástí kurzu je také přehled potravinářských surovin a základních principů jejich zpracování v technologických postupech výroby potravin. Kurz zahrnuje také nástin základní potravinářské legislativy a hlavních principů správné výrobní praxe a správné hygienické praxe.
Akademický rok 2024–2025 (zimní semestr)
Náplň kurzu
- Základy výživy
- Fyziologické procesy v lidské výživě
- Autenticita a falšování potravin
- Aplikace mikrobiologie v potravinářství
- Základy potravinářské biochemie
- Suroviny pro potravinářskou výrobu
- Potraviny pro speciální výživu
- Udržitelnost při výrobě potravin, Zelená dohoda pro Evropu
- Maso a masné výrobky
- Cukrovarnictví
- Sladařství a pivovarství
- Luštěniny ve výživě člověka
- Základy škrobárenství
- Tradiční biotechnologie (líh, droždí, ocet)
- Získávání a rafinace rostlinných olejů a tuků
- Rizikové složky diety, možnosti prevence
Akademický rok 2024–2025 (letní semestr)
Náplň kurzu
- Vejce – zpracování a výživa
- Vinařství
- Základy a metody senzorické analýzy
- Čaj a káva
- Změny živin během zpracování potravin
- Pekařské suroviny, těstoviny, trvanlivé pečivo
- Obaly a obalová technika
- Kosmetika
- Skladování a posklizňové změny ovoce a zeleniny
- Základy konzervace potravin
- Hotové pokrmy a lahůdky
- Nealkoholické nápoje
- Základy mlékárenství
- Výroba sýrů a jejich kvalita
- Mlýnská a pekárenská výroba
- Výroba čokolády a cukrovinek
Forma výuky
Výuka probíhá formou dvouhodinových odborných přednášek. V případě možností organizátorů a zájmu posluchačů se uskutečňuje exkurze (většinou jedna exkurze za semestr).
Historie kurzu
První kurzy byly zahájeny v roce 1991 a dosud je úspěšně absolvovalo přes 700 posluchačů. Přihlášky ke studiu se přijímají do 31. srpna.
Garanti kurzu
Školícími pracovišti a garanty kurzu jsou Ústav sacharidů a cereálií a Ústav konzervace potravin, FPBT VŠCHT Praha.
Výukové materiály
Odborné přednášky jsou posluchačům k dispozici v elektronické formě (pdf) a jsou umístěny do platformy Microsoft Teams (MS Teams), do složky "Soubory" a podsložky "Přednášky".