Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaCeloživotní vzdělávání → Univerzita 3. věku → Potraviny a výživa
iduzel: 966
idvazba: 1249
šablona: stranka_ikona
čas: 1.4.2023 15:24:44
verze: 5263
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 966
idvazba: 1249
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'cv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: 'cs'
iduzel: 966
path: 1/943/50316/947/955/966
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Potraviny a výživa

Informace o přijímacím řízení do kurzů U3V: 

 

Informace o probíhajících kurzech U3V: 

 

Aktuálně

Akademický rok 2023–2024

 

Informace pro posluchače kurzu U3V: 1. ročník

Kurz U3V pro nové posluchače, kteří nastoupí do 1. ročníku I. semestru, bude zahájen ve středu 04. 10. 2023 od 12:00 v posluchárně B02.

 Informace pro posluchače kurzu U3V: 2. ročník

Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupí do 2. ročníku III. semestru, bude zahájen ve středu 04. 10. 2023 od 14:00 v posluchárně B02.

Akademický rok 2022–2023

Informace pro posluchače kurzu U3V: 1. ročník

Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupili do 1. ročníku II. semestru, bude zahájen ve středu 01. 03. 2023 od 12:00 v posluchárně B02.

 Informace pro posluchače kurzu U3V: 2. ročník

Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupili do 2. ročníku IV. semestru, bude zahájen ve středu 01. 03. 2023 od 14:00 v posluchárně B02.

 

Rozsah kurzu

4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně

Anotace kurzu

Cílem kurzu Potraviny a výživa je popularizace zásad zdravé výživy a potravinářských oborů mezi seniory. Posluchači se seznámí s nejnutnějšími teoretickými základy chemie potravin, mikrobiologie a dále pak s problematikou výroby potravin v celé její šíři a získají informace o moderních technologiích, směrech rozvoje jednotlivých odvětví a o současných trendech správné výživy a životosprávy pro jednotlivé kategorie obyvatelstva od dětské výživy až po seniory. Budou též seznámeni s legislativou, a produkcí a sortimentem potravinářských výrobků a surovin včetně jejich kulinárního zpracování, s výrobou nových potravin, s funkčními potravinami a potravními doplňky apod.

Náplň kurzu

  • Základy výživy
  • Historie a současnost výživy
  • Fyziologické procesy v lidské výživě
  • Základy genetiky
  • Enzymy, vitaminy
  • Základy metabolismu
  • Aplikace biologie na potravinářské suroviny
  • Základy mikrobiologie
  • Aplikace mikrobiologie v potravinářství
  • Ochrana životního prostředí z hlediska množství a kvality vody
  • Změny živin během přípravy pokrmů
  • Vývoj biotechnologií a životní prostředí
  • Vývoj produkce a spotřeby potravin u nás a v zahraničí; zásady legislativy kontroly
  • Základy senzorické analýzy
  • Metody senzorické analýzy s praktickým procvičením
  • Obaly a obalová technika
  • Prací prostředky a detergenty
  • Kosmetika
  • Vejce ve výživě člověka
  • Drůbež ve výživě člověka
  • Vývoj biotechnologií a životní prostředí
  • Základy konzervace
  • Technologie ovoce a zeleniny
  • Posklizňové zpracování ovoce a zeleniny
  • Základy škrobárenství
  • Mlýnská výroba, pekárenská výroba
  • Výroba těstovin a trvanlivého pečiva
  • Výroba snack výrobků a cereální směsi
  • Základy mlékárenství
  • Výroba sýrů a jejich kvalita
  • Zpracování masa
  • Výroba uzenin
  • Čaj - pěstování, druhy, degustace
  • Káva
  • Koření, přehled, původ, použití

Forma výuky

Výuka probíhá převážně formou dvouhodinových přednášek. V případě možností, zájmu a mobility studentů se počítá s exkurzemi maximálně dvakrát za semestr.

Historie kurzu

První běh kurzu byl zahájen v roce 1991 a kurzy dosud absolvovalo celkem 700 účastníků. Přihlášky se přijímají vždy do 31. května

Garant kurzu

Školícím pracovištěm a garantem kurzu je Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT Praha.

Výukové materiály

Ke každé přednášce se poskytují rozmnožené materiály buď jako stručný sylabus obsahu nebo jako kopie jednotlivých stránek přednášky v programu MS PowerPoint. Formu materiálu si určuje přednášející a průběžně materiály aktualizuje.

Příklady materiálů:

 

IMG_20a
IMG_22a
IMG_3174-1
IMG_3184-2
IMG_3190-3
IMG_3199-4
IMG_3203-5
IMG_3206-6
IMG_3209-7
IMG_3210-8
IMG_3213-9
IMG_3214-10
IMG_3215-11
IMG_3216-12
IMG_3217-13
IMG_3218-14
IMG_3219-15
IMG_3220-16
IMG_3222-17
IMG_3224-18
IMG_3226-19
IMG_3229-20
IMG_3231-21
IMG_3232-22
IMG_3233-23
IMG_3234-24
IMG_3235-25
IMG_3237-26
IMG_3238-27
IMG_3239-28
IMG_3241-29
IMG_3242-30
IMG_3243-31
IMG_3245-32
IMG_3247-33
IMG_3248-34
IMG_3249-35
IMG_3252-36
IMG_3254-37
IMG_3256-38
IMG_3257-39
IMG_3258-40
IMG_3259-41
IMG_3261-42
IMG_3263-43
IMG_3266-44
IMG_3267-45
IMG_3270-46
IMG_3271-47
IMG_3272-48
IMG_3273-49
IMG_3b
IMG_9975
IMG_9980
IMG_9981
IMG_9983
IMG_9984

Aktualizováno: 3.1.2023 08:01, Autor: Ing. Jana Krátká, Ph.D.

Počet přijímaných uchazečů

Počet uchazečů přijímaných do 1. semestru činí 45 studentů.

×

Přihláška ke studiu

Online přihlášku ke studiu lze podat

ZDE

Věříme, že to zvládnete!! Alespoň to zkuste. Je to snadné a rychlé.

Pokud přeci jen něco nebude fungovat, nic se neděje. Pod tímto boxem naleznete jiný s papírovým formuláře. 

×

Přihláška - papírová

V případě, že se Vám nepodařilo elektronické přihlášení. Nic se neděje. Je tu varianta č. 2. Ta papírová. Klasická.

Děkanát Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6

přihlášku lze podat i papírověpo stažení elektronické formy a vyplnění

zašlete poštou na adresu děkanátu a nebo mailem na Dana.Brzonova@vscht.cz  nejpozději do konce května v roce zahájení.

×


VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi