Informace o přijímacím řízení do kurzů U3V:
- Dana Brzoňová, děkanát FPBT:
e-mail: brzonova@vscht.cz, tel.: 220443650
Informace o probíhajících kurzech U3V:
- doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D., Ústav sacharidů a cereálií,
e-mail: marcela.slukova@vscht.cz - Eva Šviráková, Ph.D., Ústav konzervace potravin,
e-mail: eva.svirakova@vscht.cz - Roman Bleha, Ph.D., Ústav sacharidů a cereálií,
e-mail: roman.bleha@vscht.cz
Aktuálně
Akademický rok 2023–2024
Informace pro posluchače kurzu U3V: 1. ročník
Kurz U3V pro nové posluchače, kteří nastoupí do 1. ročníku I. semestru, bude zahájen ve středu 04. 10. 2023 od 12:00 v posluchárně B02.
Informace pro posluchače kurzu U3V: 2. ročník
Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupí do 2. ročníku III. semestru, bude zahájen ve středu 04. 10. 2023 od 14:00 v posluchárně B02.
Akademický rok 2022–2023
Informace pro posluchače kurzu U3V: 1. ročník
Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupili do 1. ročníku II. semestru, bude zahájen ve středu 01. 03. 2023 od 12:00 v posluchárně B02.
Informace pro posluchače kurzu U3V: 2. ročník
Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupili do 2. ročníku IV. semestru, bude zahájen ve středu 01. 03. 2023 od 14:00 v posluchárně B02.
Rozsah kurzu
4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně
Anotace kurzu
Cílem kurzu Potraviny a výživa je popularizace zásad zdravé výživy a potravinářských oborů mezi seniory. Posluchači se seznámí s nejnutnějšími teoretickými základy chemie potravin, mikrobiologie a dále pak s problematikou výroby potravin v celé její šíři a získají informace o moderních technologiích, směrech rozvoje jednotlivých odvětví a o současných trendech správné výživy a životosprávy pro jednotlivé kategorie obyvatelstva od dětské výživy až po seniory. Budou též seznámeni s legislativou, a produkcí a sortimentem potravinářských výrobků a surovin včetně jejich kulinárního zpracování, s výrobou nových potravin, s funkčními potravinami a potravními doplňky apod.
Náplň kurzu
- Základy výživy
- Historie a současnost výživy
- Fyziologické procesy v lidské výživě
- Základy genetiky
- Enzymy, vitaminy
- Základy metabolismu
- Aplikace biologie na potravinářské suroviny
- Základy mikrobiologie
- Aplikace mikrobiologie v potravinářství
- Ochrana životního prostředí z hlediska množství a kvality vody
- Změny živin během přípravy pokrmů
- Vývoj biotechnologií a životní prostředí
- Vývoj produkce a spotřeby potravin u nás a v zahraničí; zásady legislativy kontroly
- Základy senzorické analýzy
- Metody senzorické analýzy s praktickým procvičením
- Obaly a obalová technika
- Prací prostředky a detergenty
- Kosmetika
- Vejce ve výživě člověka
- Drůbež ve výživě člověka
- Vývoj biotechnologií a životní prostředí
- Základy konzervace
- Technologie ovoce a zeleniny
- Posklizňové zpracování ovoce a zeleniny
- Základy škrobárenství
- Mlýnská výroba, pekárenská výroba
- Výroba těstovin a trvanlivého pečiva
- Výroba snack výrobků a cereální směsi
- Základy mlékárenství
- Výroba sýrů a jejich kvalita
- Zpracování masa
- Výroba uzenin
- Čaj - pěstování, druhy, degustace
- Káva
- Koření, přehled, původ, použití
Forma výuky
Výuka probíhá převážně formou dvouhodinových přednášek. V případě možností, zájmu a mobility studentů se počítá s exkurzemi maximálně dvakrát za semestr.
Historie kurzu
První běh kurzu byl zahájen v roce 1991 a kurzy dosud absolvovalo celkem 700 účastníků. Přihlášky se přijímají vždy do 31. května
Garant kurzu
Školícím pracovištěm a garantem kurzu je Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT Praha.
Výukové materiály
Ke každé přednášce se poskytují rozmnožené materiály buď jako stručný sylabus obsahu nebo jako kopie jednotlivých stránek přednášky v programu MS PowerPoint. Formu materiálu si určuje přednášející a průběžně materiály aktualizuje.
Příklady materiálů: