Informace o přijímacím řízení:
- Ing. Bc. Kateřina Bartáková, tel.: 220 443 637
Aktuálně
Vážené kolegyně, vážení kolegové,
vzhledem k nedávno minulé a i současné situaci nebudeme moci v tomto školním roce řádně dokončit program U3V.
Pro 1. ročníky
Závěrečné přednášky pro posluchače II. semestru prvního ročníku proběhnou ve středu 9. září 2020 od 13:00 hodin do cca 16:00 až 17 hodin v posluchárně B02.
Na konci přednášky Vám bude rozdán test k písemné kontrole studia.
Jedná se o náhradu přednášek z 11.3. Prací, mycí a čistící prostředky a 18.3. Obaly a obalová technika.
Vyplněné testy přinesete na další plánované přednášky v rámci pokračování vašeho kurzu U3V a budou vám zapsány zápočty.
Bohužel v současné době nevím, jestli již budu 9.9. v Praze a budu moci přijít do školy. Pokud tady budu, proběhne současně 9.9. i náhrada přednášky z 25.3. Pekařské suroviny, těstoviny, trvanlivé pečivo. Jestli nebudu moci přijít, přednáška vám bude nahrazena v jiném termínu.
Pro 2. ročníky
Závěrečné přednášky pro posluchače IV. semestru druhého ročníku proběhnou ve středu 9. září 2020 od 10:00 hodin do cca 12:00 hodin v posluchárně B02.
Na konci přednášky Vám bude rozdán test k písemné kontrole studia.
Jedná se o náhradu přednášek z 11.3. Mlýnská výroba a 18.3. Pekárenská výroba.
Exkurze je z důvodu hygienických opatření zrušena bez náhrady.
Akademický rok 2019/2020
Kurz Potraviny a výživa má ještě volnou kapacitu do I. ročníku.
Výuka v kurzu začíná 25. září 2019 v posluchárně B 02.
Program zimního semestru 2019/2020
- pro studenty v I. ročníku (1. semestr kurzu) - vždy středa 14:00 - 15:50
podrobný rozpis přednášek - pro studenty se II. ročníku (3. semestr kurzu) - vždy středa 16:00 - 17:50
podrobný rozpis přednášek
Rozsah kurzu
4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně
Anotace kurzu
Cílem kurzu Potraviny a výživa je popularizace zásad zdravé výživy a potravinářských oborů mezi seniory. Posluchači se seznámí s nejnutnějšími teoretickými základy chemie potravin, mikrobiologie a dále pak s problematikou výroby potravin v celé její šíři a získají informace o moderních technologiích, směrech rozvoje jednotlivých odvětví a o současných trendech správné výživy a životosprávy pro jednotlivé kategorie obyvatelstva od dětské výživy až po seniory. Budou též seznámeni s legislativou, a produkcí a sortimentem potravinářských výrobků a surovin včetně jejich kulinárního zpracování, s výrobou nových potravin, s funkčními potravinami a potravními doplňky apod.
Náplň kurzu
- Základy výživy
- Historie a současnost výživy
- Fyziologické procesy v lidské výživě
- Základy genetiky
- Enzymy, vitaminy
- Základy metabolismu
- Aplikace biologie na potravinářské suroviny
- Základy mikrobiologie
- Aplikace mikrobiologie v potravinářství
- Ochrana životního prostředí z hlediska množství a kvality vody
- Změny živin během přípravy pokrmů
- Vývoj biotechnologií a životní prostředí
- Vývoj produkce a spotřeby potravin u nás a v zahraničí; zásady legislativy kontroly
- Základy senzorické analýzy
- Metody senzorické analýzy s praktickým procvičením
- Obaly a obalová technika
- Prací prostředky a detergenty
- Kosmetika
- Vejce ve výživě člověka
- Drůbež ve výživě člověka
- Vývoj biotechnologií a životní prostředí
- Základy konzervace
- Technologie ovoce a zeleniny
- Posklizňové zpracování ovoce a zeleniny
- Základy škrobárenství
- Mlýnská výroba, pekárenská výroba
- Výroba těstovin a trvanlivého pečiva
- Výroba snack výrobků a cereální směsi
- Základy mlékárenství
- Výroba sýrů a jejich kvalita
- Zpracování masa
- Výroba uzenin
- Čaj - pěstování, druhy, degustace
- Káva
- Koření, přehled, původ, použití
Forma výuky
Výuka probíhá převážně formou dvouhodinových přednášek. V případě možností, zájmu a mobility studentů se počítá s exkurzemi maximálně dvakrát za semestr.
Historie kurzu
První běh kurzu byl zahájen v roce 1991 a kurzy dosud absolvovalo celkem 700 účastníků. Přihlášky se přijímají vždy do 31. května
Garant kurzu
Školícím pracovištěm a garantem kurzu je Ústav chemie a technologie sacharidů VŠCHT Praha.
Výukové materiály
Ke každé přednášce se poskytují rozmnožené materiály buď jako stručný sylabus obsahu nebo jako kopie jednotlivých stránek přednášky v programu MS PowerPoint. Formu materiálu si určuje přednášející a průběžně materiály aktualizuje.
Příklady materiálů: