Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaCeloživotní vzdělávání → Univerzita 3. věku → Potraviny a výživa
iduzel: 966
idvazba: 1249
šablona: stranka_ikona
čas: 24.2.2024 09:46:08
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 966
idvazba: 1249
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'cv.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/u3v/potraviny-vyziva'
iduzel: 966
path: 1/943/50316/947/955/966
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Potraviny a výživa

Informace o přijímacím řízení do kurzů U3V: 

 

Informace o probíhajících kurzech U3V: 

 

Aktuálně

Akademický rok 2023–2024

 

Informace pro posluchače kurzu U3V: 1. ročník

Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupili do 1. ročníku II. semestru, bude zahájen ve středu 28. 2. 2024 od 12.00 v posluchárně B02.

 Informace pro posluchače kurzu U3V: 2. ročník

Kurz U3V pro pokračující posluchače, kteří postoupili do 2. ročníku IV. semestru, bude zahájen ve středu 28. 2. 2024 od 14.00 v posluchárně B02.

Rozsah kurzu

4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně

Anotace kurzu

Cílem kurzu Potraviny a výživa je vzdělání zájemců z řad seniorů v oblasti moderních poznatků o zdravé výživě a jejích zásadách, speciální výživě, chemii a technologii výroby potravin. Zájemci získají informace o současném stavu poznání ve vztahu mezi potravinami, jejich základními složkami a zdravím člověka v jednotlivých životních etapách a situacích. Získají základní přehled o trendech ve výživě populace moderní společnosti, pro kterou je charakteristická snížená potřeba fyzické práce a pohybu vůbec s přebytkem příjmu energie v potravě, což jsou faktory vedoucí k závažným civilizačním onemocněním. Dále posluchači kurzu získají základní informace o chemii, biochemii a mikrobiologii potravin a potravinářských procesů, včetně přínosů i zdravotních rizik některých významných složek potravin. Součástí kurzu je také přehled potravinářských surovin a základních principů jejich zpracování v technologických postupech výroby potravin. Kurz zahrnuje také nástin základní potravinářské legislativy a hlavních principů správné výrobní praxe a správné hygienické praxe.

Akademický rok 2023–2024 (zimní semestr)

Náplň kurzu

  • Základy výživy 
  • Fyziologické procesy v lidské výživě 
  • Autenticita a falšování potravin 
  • Aplikace mikrobiologie v potravinářství 
  • Základy potravinářské biochemie 
  • Suroviny pro potravinářskou výrobu 
  • Potraviny pro speciální výživu 
  • Přehled potravinářské legislativy, Značení potravin 
  • Maso a masné výrobky 
  • Cukrovarnictví 
  • Sladařství a pivovarství 
  • Luštěniny ve výživě člověka 
  • Základy škrobárenství 
  • Tradiční biotechnologie (líh, droždí, ocet) 
  • Získávání a rafinace rostlinných olejů a tuků 
  • Rizikové složky diety, možnosti prevence 

Akademický rok 2023–2024 (letní semestr)

Náplň kurzu

  • Vejce – zpracování a výživa
  • Vinařství
  • Základy a metody senzorické analýzy
  • Čaj a káva
  • Změny živin během zpracování potravin
  • Pekařské suroviny, těstoviny, trvanlivé pečivo
  • Obaly a obalová technika
  • Kosmetika
  • Skladování a posklizňové změny ovoce a zeleniny
  • Základy konzervace potravin
  • Hotové pokrmy a lahůdky
  • Nealkoholické nápoje
  • Základy mlékárenství
  • Výroba sýrů a jejich kvalita
  • Mlýnská a pekárenská výroba
  • Výroba čokolády a cukrovinek

Forma výuky

 Výuka probíhá formou dvouhodinových odborných přednášek. V případě možností organizátorů a zájmu posluchačů se uskutečňuje exkurze (většinou jedna exkurze za semestr).

Historie kurzu

První kurzy byly zahájeny v roce 1991 a dosud je úspěšně absolvovalo přes 700 posluchačů. Přihlášky ke studiu se přijímají do 31. srpna.

Garanti kurzu

Školícími pracovišti a garanty kurzu jsou Ústav sacharidů a cereálií a Ústav konzervace potravin, FPBT VŠCHT Praha.

Výukové materiály

Odborné přednášky jsou posluchačům k dispozici v elektronické formě (pdf) a jsou umístěny do platformy Microsoft Teams (MS Teams), do složky "Soubory" a podsložky "Přednášky".

IMG_20a
IMG_22a
IMG_3174-1
IMG_3184-2
IMG_3190-3
IMG_3199-4
IMG_3203-5
IMG_3206-6
IMG_3209-7
IMG_3210-8
IMG_3213-9
IMG_3214-10
IMG_3215-11
IMG_3216-12
IMG_3217-13
IMG_3218-14
IMG_3219-15
IMG_3220-16
IMG_3222-17
IMG_3224-18
IMG_3226-19
IMG_3229-20
IMG_3231-21
IMG_3232-22
IMG_3233-23
IMG_3234-24
IMG_3235-25
IMG_3237-26
IMG_3238-27
IMG_3239-28
IMG_3241-29
IMG_3242-30
IMG_3243-31
IMG_3245-32
IMG_3247-33
IMG_3248-34
IMG_3249-35
IMG_3252-36
IMG_3254-37
IMG_3256-38
IMG_3257-39
IMG_3258-40
IMG_3259-41
IMG_3261-42
IMG_3263-43
IMG_3266-44
IMG_3267-45
IMG_3270-46
IMG_3271-47
IMG_3272-48
IMG_3273-49
IMG_3b
IMG_9975
IMG_9980
IMG_9981
IMG_9983
IMG_9984

Aktualizováno: 13.12.2023 10:27, Autor: Ing. Jana Krátká, Ph.D.

Počet přijímaných uchazečů

Počet uchazečů přijímaných do 1. semestru činí 45 studentů.

×

Přihláška ke studiu

Online přihlášku ke studiu lze podat

ZDE

Věříme, že to zvládnete!! Alespoň to zkuste. Je to snadné a rychlé.

Pokud přeci jen něco nebude fungovat, nic se neděje. Pod tímto boxem naleznete jiný s papírovým formuláře. 

×

Přihláška - papírová

V případě, že se Vám nepodařilo elektronické přihlášení. Nic se neděje. Je tu varianta č. 2. Ta papírová. Klasická.

Děkanát Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6

přihlášku lze podat i papírověpo stažení elektronické formy a vyplnění

zašlete poštou na adresu děkanátu a nebo mailem na Dana.Brzonova@vscht.cz  nejpozději do konce května v roce zahájení.

×


VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi